Tips från coachen

## Fredagsmys…att skapa en god stämning inför kvällen och helgen…
Ibland går hundträningen inte framåt som man har tänkt sig utan man stöter på patrull av olika anledningar. Det kan vara en skada på antingen hund eller förare,löp och skendräktigheter ( ffa. på unga tikar som man inte riktigt har lärt känna ) eller hormonstinna hanar som börjar bli vuxna. ( det vet man ju hur det är att resonera med en tonåring… )
Helt enkelt – jycken börjar göra tokiga saker och börjar lägga sig till med olater !
Då säger många att man har grundtränat dåligt,att man måste backa i träningen och att man måste ” rama in ” jycken..det där sista uttrycket har jag aldrig riktigt förstått,det är ofta ett uttryck man använder sig av när man helt enkelt inte riktigt vet man ska göra. Hörs ibland av vissa instruktörer.. 😉
Jag kan kanske hålla med om att man ibland måste backa i sin träning – göra det lättare helt enkelt men risken är att man gör det FÖR lätt och att hunden börjar slarva och rent av förstärker sina olater.
Prova att höj nivån ordentligt. Gör det apsvårt och se vad som händer. Få jycken till att ” tänka till ” lite.Ibland kan det göra underverk !
Det handlar om att försöka bryta ett mönster, framför allt hos dig själv. Gör någonting som jycken absolut inte förväntar sig,tvinga den till att koncentrera sig och få den att faktiskt anstränga sig för sin apport. Inte helt lätt då en sådan träning knappast går att planera i förväg utan man måste hela tiden ha ett väldigt öppet sinne och planera nästa uppgift utifrån vad hunden precis har gjort. Om och när ni stöter på patrull..koppla jycken,stå still och andas en stund,klura lite och ge den en uppgift till när ni har tänkt klart.
Det har jag precis gjort nu och jag tror jag har lyckats skapa lite
” fredagsmys ” hos kunden.
Jag kallar det pysselträning.

 

 

 

## Aktuellt tips…ät mer fisk !

 

Forskningen har visat att fisk ( omega ) tillsammans med ett schysst vin gör underverk för ditt välbefinnande !

Man blir pigg vilket gör att man får en bättre koncentrationsförmåga vilket i sin tur gör att man blir mer tålmodig och får en bättre förståelse varför jycken gör allt annat än lyder efter ett långt vinteruppehåll ( om ni nu gör såna.. ) eller efter för många jakter där ni,givetvis helt omedvetet,har låtit det lilla djuret löpt fullständigt amok efter eran jakt på så många apporter som möjligt !

Lång mening det där…

Alltså…gärna en dag mitt i veckan gör ni följande..;

 

 

Starta upp med en laxpate’ på en bädd av isberg..toppa den med en kall sås gjord på lika delar majjo,creme fraiche och gräddfil. Ha i massor med italiensk salladskrydda ( mer än vad ni egentligen tycker ),lika massor med dill ( går inte att överdosera )och droppa i lite citron eller limejuice..ett uns salt å lite vitpeppar…

 

 

 

…fyll sedan på med en huvudrätt bestående av färsk makrillfile’ som ni steker ett par minuter på varje sida i torr,het panna. (ni har oljat in den först såklart..å haft på lite svartpeppar å salt )

Ni lägger den på en bädd av spenat som ni har smörstekt i lite lök å vitlök och sedan flankerar ni hela härligheten med en god roquefortsås som ni gör på vitt portvin,lite buljong,creme fraiche och rätt mycket gräslök.

Å drick massor…gärna ett vitt vin med lite lagrad smak som det ni ser här nedan.

Bjud sen eran sambo på hela alltet så kommer hon / han glömma att ni precis gjort av med en jävvla massa pengar på kläder,lockpipor på räv (som funkar sådär men dom gör tydligen hundarna helt hysteriska) och annat nödvändigt…

Resterna ger ni till jyckarna (bara kasta in det i hundgårdarna) så kommer dom att vara helt och fullt mottagliga för träning nästa dag och för en överskådlig framtid !

Om inte det funkar så är ni välkomna hit till oss för lite träning ! 😉

 

 

## Så här när jaktsäsongen börjar närma sig..här kommer ett tips ;

Om ni blir inbjudna till att vara apportör på en andjakt så ta absolut chansen !

Några saker att tänka på dock…tala om att ni är nybörjare ( om ni nu är det,det är för er som dagens tips gäller… )

Var ute i god tid, ta på er en anständig klädsel, håll en låg profil och se till att ni INTE blir ställda som en ensam, erfaren apportör om ni inte är det.

Att ta snabba beslut på vad man ska skicka sin hund på eller inte kan vara jättesvårt ( jag har apporterat sen -90 och kan fortfarande tycka det kan vara svårt..)

Ta hjälp av en av dom erfarna apportörerna på stället…och då menar jag just en av dom erfarna…och låt han / henne hjälpa dig med besluten.

Bli inte ” apportkåt ”,det är inte flest fåglar i galgen i slutet på dagen som gäller utan tänk på hur och vad du har tränat din unga hund på under alla de timmar du lagt ner fram till den här dagen!

Det är så otroligt lätt att förstöra en hel säsongs träning på några timmars andjakt för att man så gärna vill se sin hund hämta fåglar..gör inte det.

Om ändå hunden tokar sig…stå inte och vissla och skrik utan bara konstatera att det blev fel…förmodligen har du själv skickat hunden på något den egentligen inte är tränad för !

Kontenta ;

Åk inte dit för att visa upp vilken duktig hund du kanske har utan var ödmjuk för uppgiften…att hämta in fåglar som kanske inte är döda i skottet utan faktiskt lever och måste infångas och avlivas så snabbt som möjligt !

Å du…se till att du faktiskt vet eller har någon som visar dig hur man avlivar en fågel så snabbt och smärtfritt som möjligt !

En sak till…man är inte en erfaren apportör efter en eller ett par jakter…det tar år!

Det är just det som du tränar dig själv och din hund för…

Hoppas ni får chansen..det är få förunnat, ska ni veta.

Lycka till !

 

 

 

## Vi möter många väldigt begåvade unghundar när vi är ute och kursar…fler och fler tycks förstå hur viktigt följsamheten vid fot är och det är glädjande..men.. Hur kan man träna långa öppna linjetag ( 100 m och längre ) när man inte kan få stopp på sin hund på typ 30 meter med hjälp av en stoppsignal !? Linjetag är ju ( en sämre ) form av dirigeringsträning och vad gör ni den dagen när hunden INTE vet om att det finns nåt där att hämta ? Går den över huvud taget iväg och om den gör det så vad gör ni när den är där och direkt inte hittar nåt,blåser stopp och närsök ?! Tjena… Det svåra är inte att få hunden TILL ett område – det svåra är att få hunden att HÅLLA området! Så med andra ord – träna mer stoppsignaler och närsök.

 

Tips nr 2 ;

När ni lämnar hunden i syfte att göra något med den på håll så kommendera inte ” Sitt,stanna kvar ” utan lär gärna in kommandot ” vänta ” som i en förlängning betyder att ” för jag ska snart göra något med dig på håll ”.. Man sätter liksom hunden i ett standby-läge…dessutom kan många hundar vara svåra att bryta från att starkt ” Sitt – stannakvar-läge ” och det kan bli svårt att sortera för den unga hunden. Allt det här som vi gör med den unga hunden syftar till att försöka hjälpa den och vara så tydliga som möjligt…det får man aldrig glömma bort !

 

 

 

 

## Vända ut åt rätt håll

Vi lär våra hundar att vända utåt/bakåt åt höger respektive vänster beroende på vilken arm/hand man använder. Lyfter man höger arm vill vi att hunden ska vända över sin vänstra skuldra och använder vi vänster ska hunden vända åt sitt höger. Är ni med?

Syftet är att göra det tydligare för hunden vart den ska om den tex kommer snett mot ett hinder av något slag, behöver undvika en störning, ska gå längs med ett terrängskifte/gräns där den har dragning att vilja gå in, har en tydlig vind att kämpa mot eller nån annan yttre omständighet som styr hunden åt något håll.
Vi förklarar gärna exakt hur det fungerar vid tillfälle. För funkar gör det!!

OBS! Detta är initialt INTE ett snett ut-tecken utan hunden ska gå rakt bakåt efter att ha vänt åt rätt håll. Vill man senare skicka den snett är det dock mycket lätt att bara visa snett åt det håll man önskar så brukar hunden snabbt förstå vad man menar.

 

 

.

Det ser ut som om dummyn står snett bakom hunden men det är en synvilla – vi är alla tre på en rät linje. Jag använder nu höger hand och man kan redan se hur Spike börjar luta åt sitt vänster…

.

 

 

.

…för att direkt vända åt rätt håll och ge sig iväg utåt när kommandot kommer.

.

 

Alla hundar har ett håll som de föredrar att vända åt om de får välja själv eller om inget annat påverkar dem. Detta är Spikes favorithåll och kom helt naturligt, medan jag verkligen har fått lära honom att vända åt höger.

.

 

 

.

 

 

Men trots att Spike egentligen inte ”trivdes” med att vända åt höger…

.

 

 

 

.

 

…så tog det inte särskilt lång tid att lära honom det!

.

 

 

Man börjar med en synlig dummy, gärna på en stig el liknande, och ställer hunden vänd som ”klockan nio” om han ska vända åt höger. Även åt det ”jobbiga” hållet faller det sig då lättare att vända 90 grader bakåt än att vända åt vänster o tvingas sno runt 270 grader, vilket gör att det lätt blir rätt och inlärningen går fort.

.

 

Efterhand som hunden börjar förstå så rätar man upp den mer och mer så att den slutligen kan vända åt båda hållen även om hunden står helt rakt. Skulle det bli fel så banna försiktigt så fort den tar ett steg i fel riktning och gör om igen, men den här gången med hunden aningen mer ställd åt det håll den ska. Man ska lyckas fyra gånger av fem!

 

 

## ” Snö, snö och mera snö…vad kan jag träna ? ”

Jo,det är nu ni lägger grunden till dom raka linjerna – att få den unga hunden till att lita på dig och på ditt kommando ” UT ” frimodigt ge sig iväg från din sida för att hitta sin apport !

 

Många plogar upp spår nu på vintern…eller kör med skoter för att sedan träna lååånga öppna linjetag i…gör inte det !

 

Använd snön rätt – gå en slinga och ställ dummisarna i snön så dom sticker upp lagom mycket. Hämta den unga hunden och skicka i ospårad snö rakt fram. I början räcker det med att dom springer ” blint ” rakt fram i 5-10 meter och sen får dom syn på dummisen. Utöka hållet succesivt. Om dom viker från linjen utan att få syn på dummisen så ropa in jycken och börja om. Fega inte ur, gå inte närmare direkt utan skicka igen så länge hunden frimodigt lämnar din sida.

 

Så bygger man dirigering och att få hunden till att lita på ditt ” UT ” -kommando.

 

Vad kan gå fel då ?

 

Ja…hunden kanske inte lämnar din sida öht…då går man tillbaks till sin fyrkant.

 

Hunden springer inte spikrakt rakt fram…ha lite is i magen. Huvudsyftet är att hunden ger sig iväg och försöker hitta något,även om den inte riktigt är i sin linje så kanske den får syn på dummisen en bit åt sidan – inga problem för det är förtroendet i ditt kommando ” UT ” som du håller på att bygga upp.

 

Det här är dirigeringsträning och ska inte förväxlas med att jämt och ständigt skicka hunden mot ” kända områden ” eller mot ” öppna linjetag ”. Då bygger man inte upp ett förtroende utan man stärker bara hundens egna vilja och minne som senare kommer att ställa till bekymmer för er.

 

 

## ” Tänk på vinden!”

Ja,eller hur !? Hur många gånger har man inte hört det sägas från både jaktprovsdomare och instruktörer och kreti & pleti i retrievervärlden…

Det intressanta är ju HUR man ska tänka på vinden…det är det inte lika många som svarar på eller pratar om så här kommer det ;

Så här är det !

Alla hundar faller naturligt ner i vind ! Dom vill helt enkelt inte jobba i ren motvind och dom har svårt att hålla en rak linje i stark sidvind…prova så får ni se.

Här kommer tipset ;

 

  • Träna din hund att hantera en stark mot-/sidvind medelst tex öppna linjetag.

  • Sikta aldrig ner i vind på tex en dirigering i hopp om att hunden ska få vind av viltet ( vilket dom iofs kan få men sällan på varmt,nyskjutet vilt…) Det slutar bara med att hunden hamnar alltför långt ner i vind och utan chans att vinda någonting och då är det jättesvårt att få hunden att arbeta upp i en motvind igen. Ska ni sikta någonstans så sikta då hellre UPP i vind på en dirigering..hunden faller naturligt och hamnar då kanske mitt på dirigeringen. Om jycken ändå hamnar upp i vind till viltet när du blåser din stoppsignal så är den mycket lättare att föra ner i vind till apporten.

  • Träna markeringar i medvind ! Detta för att hunden faktiskt ska lära sig att avståndsbedömma och inte bara springa tills den får apporten i vind. När man tränar markeringar vill man att hunden ska slå ner på takten när den närmar sig nedslagsplatsen och faktiskt SÖKA upp viltet oberoende av vinden.

Så…kompensera aldrig för vinden när du skickar din hund – lär hunden att hantera vinden och skicka rakt på apporten…och gör det redan från början när du tränar din unga hund !

Svårt ? Välkommen på träning ! ; )

 

## Man har efterlyst lite mer handfasta tips här från coachen – så här kommer ett ;

Träna mindre med hjärnan och mer med hjärtat !

Analysera inte sönder jycken och tänk inte så förbannat mycket när ni tränar !

Man kan klura och grunna och komma på en jättebra ”övning” men om man inte vet vad vad man ska ha den till eller vad man vill lära hunden så lägg ner !

Är ni med ?

Tyck om hunden när den gör rätt – tyck illa om hunden när den gör fel.

Beröm när den gör rätt – korrigera när den gör fel. (ja,jag tror på korrigeringar och då ffa muntlig sådan)

Hur svårt kan det vara !?

 

Mer handfast än så här kan det knappast bli…

Ni som inte förstår vad jag menar har mer hjärna än hjärta !

 

 

## Alla som varit hundägare längre tid än en månad har någon gång upplevt en hund som blivit mer eller mindre dålig i magen efter att ha ätit nåt olämpligt. Så länge hunden är pigg, inte har både kräkningar och diarré, det inte kommer något blod ur någondera änden och förlusterna inte är alltför våldsamma, så är hemmabehandling alltid en bra början.

Man börjar med 24 h svält (fri tillgång till vatten såklart), sen får hunden små portioner skonkost tills allt är stabilt och slutligen successivt övergång till vanlig mat.

 

För att hjälpa tarmen återfå sin balans och förhoppningsvis påskynda förloppet finns det en uppsjö av tillskott/probiotika man kan ge hunden under de här dagarna. Jag har nyligen hittat ett preparat som är betydligt bättre än alla andra jag provat, nämligen Fortiflora.

 

Små påsar med mjölksyrabakterier som man strör över maten – både effektivt och enkelt att ge. Man kan använda Fortiflora både som akuthjälp och som underhåll om hunden är utsatt för mer stress än vanligt (tex vid miljöombyte, antibiotikabehandling eller träningsläger). 30 påsar kostar ca 300 kr och enligt tillverkaren håller de sig i princip hur länge som helst om man förvarar dem i frysen. Rekommenderas!

 

Och nej, jag är inte avlönad av Purina…   :o)

 

 

## Skaffa dig en passion ! Lägg ner hundträningen för en stund och ägna dig åt något helt annat så ska du se att det ena ger det andra…

 

Så här kommer tipset från coachen ;

Mat & vin !

För er som redan har det intresset – fortsätt att läsa för det kommer en twist…

För er andra…gör som jag – köp kokböcker, läs och laga. Läs recepten noga, gör ungefär som det står, lägg till mer av det du tycker är gott och mindre av det du tycker är ogott.

 

Så långt är det enkelt..nu kommer twisten ;

Reggae…det är det som gör känslan som gör matlagningen så…upplyftande ! Å kanske lite vin…

Se till att ha ett bra ljud, tid, en sambo ( el. liknande ) som står ut och ge dig hän !

Vin…är inget snobberi, det är ett bevis på att man är belevad och upplyst.

 

Eller gör som jag – köp på dig lite dyra viner som SKA lagras så ska du få se vad som händer…man blir sniken och man dricker verkligen inte dom där vinerna…man köper fler !

” Kan vara bra att ha om det blir RIKTIGT kallt ”…som dom sa i ” Jägarna ”.

Jag har en liten vinkällare med en del rätt schyssta viner ( tack Gerd ), jag tycker det är kul att laga mat och kombinera det med ett bra vin men MIN passion är…

 

Reggae…och då framför allt Bob Marley !

 

 

## Häråt!

 

Jag ser ganska ofta hundar som är väldigt tröga på  inkallningssignalen, framförallt lite äldre och rutinerade hundar som har blivit skickade på en dirigering och som man av någon anledning måste kalla in.

Detta beror antagligen på att man har brutit inkallningen med en stoppsignal för att dirigera om hunden för många gånger. Hunden lär sig kvickt att den där inkallningssignalen betyder egentligen att jag  ska komma lite närmare men inte ända hem…

 

Gör inte så! Lär hunden en ” häråtsignal ” istället. Som inkallningssignal har jag upprepade, korta visslingar men när hunden bara ska komma närmare och inte ända hem använder jag två korta signaler. Detta betyder ”sök dig närmare mig men inte ända hit” alternativt ”vänd, du är för långt ut”. Den här signalen använder jag i all dirigering när jag tänker fortsätta föra hunden.

Jag bryter ALDRIG en inkallningssignal – därför har jag i regel en snabb och ögonblicklig inkallning!

 

Om ni har två korta signaler som inkallning – träna om till upprepade korta. Detta inte bara för att kunna använda två korta som ”häråt” utan lika mycket för att flera signaler har en bättre hörbarhet än två signaler.

 

Och du – blås alltid en stoppsignal innan du kallar in hunden alt. ger den en häråtsignal. När hunden står still och tittar på dig är den som mest mottaglig för information och responsen på signalen kommer att bli bättre!

 

 

## Vårt bästa husvin är Vieux Noir – ett riktigt gott rödvin till ett synnerligen fördelaktigt pris! Det blir till och med bättre om man lagrar det, ifall man nu har karaktär nog att låta det ligga…
Äh, köp en hel låda!