Om oss

Jens Palmqvist skaffade sin första hund (flat) 1986 och därefter har det passerat både fler flattar, en drever, en tax, några spanieler och ett antal labradorer. Samtliga hundar jagas flitigt med och nu har labrador-gänget dessutom berikats med en tax av ädlaste jaktstam.

Jens höll sina första kurser redan i början av nittiotalet och det senaste decenniet har han varit flitigt anlitad som instruktör runtom i Sverige. Han har även gjort gästspel utomlands och tränar nu hund på heltid.

Det viktigaste för Jens både som hundtränare och instruktör är att få fram en kompetent jakthund, men med en genomtränad jakthund kommer även prov- och tävlingsframgångar. Detta gäller oavsett klubb – SSRK´s A-prov, Jaktretrieverklubbens Markprov eller Swedish Gundog Leagues field trials – en hund som markerar väl och som kan söka effektivt i anvisat område är ju den bästa apportören!


Sofia Palmqvist är uppvuxen i Koholma, pluggade i ett antal år i Uppsala och bodde därefter nästan 1½ decennium i sörmländska Eskilstuna innan hon tillsammans med Jens tog över föräldragården 2014. Hon är veterinär till professionen och jobbar som distriktsveterinär.

Sofia skaffade sin första labrador i mitten av nittiotalet och blev fast för rasen. Hon tycker att apporteringen och arbetet på jakterna är det som är överlägset viktigast, men prov och tävlingar ger en extra krydda åt hundlivet. Sofia har prövat det mesta inom SSRK’s, Swedish Gundog League´s och Jaktretrieverklubbens verksamheter, både som deltagare, olika sorters funktionär och nu sedan en tid även som domare.

Efter att under många år besökt England i olika hundsammanhang tog hon under 2010 steget fullt ut och flyttade till Suffolk för ett år. I princip all fritid lades på hundar/jakt/träning och Sofia lyckades trots sparsamt tävlande att vinna både ett cold game test och ett novice-prov. 2018 upprepades framgången och hon vann ännu ett novice i England!

Efter att ha kommit hem till Sverige igen har hon instruerat i mindre skala och försöker på så sätt förmedla en del av den kunskap och erfarenhet hon fått med sig. Grundsynen på träningen är densamma som för Jens, men vissa detaljer skiljer sig åt vilket borgar för engagerade diskussioner.

foto: Grennard